Annual Super Conference on Chiropractic & Pediatrics

December 6-8, 2019  •  Loews Hotel, Nashville, TN

1:00 pm - 2:00 pm

Registration

2:00 pm - 3:00 pm

1hrs CE credit

Soft Tissue Enhancements to Adjustments

Speaker: Tracy Barnes, DC, DICCP, CKTI

  • Fascia latest and greatest research with implications for the adjustment
  • Using adjunct therapies such as the Kinesio Taping method
  • Release and balance fascial lines
  • Conclusion and summary of soft tissue adjunctive clinical work

3:00 pm - 4:00 pm

1hrs CE credit

Reshaping the Culture of Chiropractic Pediatrics

Speaker: Sharon Vallone, DC, DICCP, FICCP

  • The clinical wellness model for pediatric chiropractic patients
  • Stress and Subluxation in the Pediatric population with cited case study research

4:00 pm - 4:30 pm

Vendor Break

4:30 pm - 5:30 pm

1hrs CE credit

F4CP

Speaker: Sherry McAllister, DC, MS (Ed), CCSP

  • Case studies: The pain prescription addiction cycle
  • The Case for Chiropractic: Clinical Research findings

5:30 pm - 7:00 pm

1.5hrs CE credit

Nutritional Support For a Developing Immune System

Speaker: Ramneek S. Bhogal, DC, DABCI

  • Introduce and current research and information on Omega 3 Fatty Acids and Vitamin D
  • Introduce immune pathways
  • Discussion on Th1/Th2 immunity
  • Introduce and current guidelines on critical care for nutritional support

7:30 am - 8:00 am

Breakfast

8:00 am - 10:00 am

2hrs CE credit

Concussion in the Pediatric Population

Speaker: Heather Bowyer, DC, CCSP

  • Clinical incident by sport activity: hockey injuries, football etc.
  • Clinical Factors by age group secondary to athletic trauma
  • Clinical Guidelines: Consensus Statement on injury and trauma to the Pediatric athlete
  • Treatment: Evaluation, Treatment, Return to Activity

10:00 am - 10:30 am

Vendor Break

10:30 am - 12:30 pm

2hrs CE credit

Assessing and Managing Patients at Risk for Hypermobility and Instability

Speaker: Stephanie O’Neill- Bhogal, DC, DICCP

  • Introduce pediatric cervical spine hypermobility/instability
  • Discuss common conditions associated with cervical spine hypermobility
  • Present current guidelines for assessing patients
  • Discuss appropriate clinical modification to chiropractic care
  • Case presentations

12:30 pm - 2:30 pm

Luncheon/Graduation Ceremony

2:30 pm - 4:00 pm

1.5hrs CE credit

Technology and Our Youth

Speaker: Sonia Morin, DC, DICCP

  • ‘Tech Neck’ condition and its impact to cervical musculature
  • Postural impacts due to ‘Tech Neck’ condition
  • The neurological impact to the patient suffering with acute/chronic ‘Tech Neck’ condition and repetitive trauma
  • Postural and visual exercise for the patient

4:00 pm - 5:30 pm

Workshop - Soft Tissue Enhancements to Adjustments

Speaker: Tracy Barnes, DC, DICCP, CKTI

  • Superficial Front Lines, how to visually assess, palpate and release soft tissue
  • Superficial Black Lines, how to visually assess, palpate and release soft tissue
  • The application of Kinesio Tape as a Treatment option and how it relates to spinal subluxation

At 4pm, attendees will be able to choose between this break out and Neurological Functional Fitness for 1.5 hours of CE credit.

4:00 pm - 5:30 pm

Workshop - Neurological Functional Fitness

Speaker: Allison Carlson, DC, CCEP

  • Introduction to Neurological Functional Fitness. State of our patient’s health, pregnancy/Birth, Stress
  • Emotional and Behavioral Systems in Relation to Arousal level. Adjusting to claim the Sympathetic Nervous System
  • Retained Moro- signs and symptoms, Differentiation, Skewed Differentiation, Lateralization
  • Detecting, adjusting, and exercising

At 4pm, attendees will be able to choose between this break out and Soft Tissue Enhancements to Adjustmetns for 1.5 hours of CE credit.

5:30 pm - 7:00 pm

Workshop - Soft Tissue Therapy to Support the Clinical Case

Speaker: Tracy Barnes, DC, DICCP, CKTI

  • Superficial Front Lines, how to visually assess, palpate and release soft tissue
  • Superficial Black Lines, how to visually assess, palpate and release soft tissue
  • The application of Kinesio Tape as a treatment option and how it relates to spinal subluxation

 

At 5:30 pm, attendees will be able to choose between this break out and Neurological Functional Fitness for 1.5 hours of CE credit.

5:30 pm - 7:00 pm

Workshop - Neurological Functional Fitness (Repeat)

Speaker: Allison Carlson, DC, CCEP

  • Introduction to Neurological Functional Fitness. State of our patient’s health, pregnancy/Birth, Stress
  • Emotional and Behavioral Systems in Relation to Arousal level. Adjusting to claim the Sympathetic Nervous System
  • Retained Moro- signs and symptoms, Differentiation, Skewed Differentiation, Lateralization Detecting, adjusting, and exercising

At 5:30pm, attendees will be able to choose between this break out and Soft Tissue Therapy to Support the Clinical Case for 1.5 hours of CE credit.

8:00 am - 8:30 am

Breakfast

8:30 am - 10:00 am

1.5hrs CE credit

Benefits & Precautions of Exercise during Pregnancy

Speaker: Meghan Van Loon, PT, DC, DICCP

  • Clinical overview of how pregnancy affects the spine; benefits of general exercise during pregnancy
  • Specific forms of Exercise and the long-term results for MMI: Swimming, Yoga, Pilates, and Running
  • Exercise ideas for Special Pregnancy Types
  • Red flags for All Exercise Types during Pregnancy
  • Exercise during the Post-Partum Period

10:00 am - 10:30 am

Vendor Break

10:30 am - 11:30 am

Research Paper Presentations

Four DCs, from college faculty and the field, selected by a panel of reviewers/ researchers will present professional papers on chiropractic research and case
studies.  Each author will be allowed 13 minutes for a power point presentation with 2 minutes to answer questions from the attendees.